PODRŠKA RAZVOJU LOKALNE DEMOKRATIJE I AKTIVNOG GRAĐANSTVA

Koji trendovi u oblasti turizma su uočeni tokom COVID-19 krize na globalnom nivou? Kako se novonastala situacija odrazila na turizam u opštini Knjaževac? Koje su to konkretne inicijative pokrenute za otklanjanje posledica COVID-19 krize u sektoru turizma? Da li važi izreka da svaka kriza nosi u sebi i neku novu šansu?
O ovim i drugim pitanjima razgovarali smo u petak, 13. novembra, sa zanimljivim sagovornicima uključenim na različite načine u rad turističkog sektora.

Svoja iskustva, zapažanja i analize iz prakse sa nama su podelili Ivan Svetozarević, master turizmolog i vlasnik turističke agencije VAVEL, Danijela Arsić, iz Turističke organizacije opštine Knjaževac, Slaviša Ćirić, iz seoskog turističkog domaćinstva ''Vila Babin zub'' sa Stare Planine i Tanja Cupać, menadžer grantova na projektu #EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam.

Situacijia COVID-19 krize iskristalisala je dva principa na kojima treba bazirati dalji razvoj turizma: digitalizacija i održivost (zeleni turizam). Oba principa značajna su i na globalnom i na lokalnom nivou. Zeleni, održivi turizam nije nova inicijativa, ali je sada pravi trenutak da se konačno kreiraju ili prilagode postojeće politike u turističkom sektoru koje će omogućiti snažniji razvoj ove vrste turizma. Inače, ova vrsta turizma veoma je zastupljena na području opštine Knjaževac. Ono što predstavlja olakšavajuću okolnost za dalji razvoj zelenog turizma u opštini Knjaževac jeste činjenica da on ne zahteva investicije velikih razmera. Naime, ovde govorimo o ulaganjima u jednostavnu infrastrukturu (obeležene pešačke i planinarske staze, uređeni vidikovci, nove usluge kao što je iznajmljivanja bicikla itd.). Sve ove investicije mogu se relativno lako realizovati i u vreme krize sa kojom se trenutno suočavamo.

CULtourspanel1 

Kada je reč o uočenim trendovima u turizmu u opštini Knjaževac zanimljivo je pomenuti da je, u odnosu na prethodnu godinu, zabeležen rast broja domaćih turista i ostvarenih noćenja. Tokom letnjih meseci ove godine taj broj je bio dvostruko ili čak trostruko veći u odnosu na iste mesece prethodne godine. Turisti su najviše bili zainteresovani za boravak u seoskim sredinama, zasebnim privatnim kućama koje se iznajmljuju po principu ‘’ključ u ruke’’i autentičnim seoskim domaćinstvima koja pripremaju hranu od namirnica koje sami proizvode. Turisti koji su ove godine posetili područje Knjaževca bili su u potrazi za netaknutom prirodom, još uvek neotkrivenim sredinama u kojima nema gužve, zdravim načinom života i zdravom hranom. Ovo svakako treba smatrati adutima za dalju turističku promociju destinacija u opštini Knjaževac.
Internet se pokazao kao primarni izvor informacija za turiste o području Knjaževca. Turistička organizacija opštine Knjaževac, ali i vlasnici turističkih domaćinstava, su zato ove godine veliki deo svojih marketinških aktivnosti fokusirali na veb stranice i društvene mreže. Ovo je svakako u skladu sa principom digitalizacije koji je pomenut na samom početku.
S druge strane, ovogodišnje iskustvo sa povećanim prilivom turista podiglo je svest da područje opštine Knjaževac nije u potpunosti spremno za masovniji turizam. Glavni nedostaci, ispostavilo se, povezani su sa nedovoljnom komunalnom infrastrukturom, redovnim čišćenjem, signalizacijom i opremljenošću turističkih lokaliteta. Ovim nedostacima se treba pozabaviti u narednom periodu kako bi se stvorili uslovi za dalji unapređenje lokalne turističke ponude.
Zanimljivo je reći da se ovde otvara prostor za zajedničku akciju lokalnih aktera u turističkom sektoru i građana lokalnih zajednica. Dobar primer takve zajedničke akcije mogao bi biti obeležavanje i postavljanje signalizacije na pešačkim stazama.

CulTOURS1

Prateći preporuke za suzbijanje pandemije, većina pružalaca turističkih usluga u opštini Knjaževac prilagodila je svoje postojeće i počela da razvija neke nove usluge u skladu sa realnošću koju oblikuje COVID-19 pandemija. Za razvoj novih usluga od posebnog značaja su programi finansijske podrške. Jedan od takvih programa, koji je bio naročito važan za preduzetnike u sektoru turizma u opštini Knjaževac, je program bespovratne pomoći za prevazilaženje posledica COVID-19 pandemije u sektoru turizma. Ovaj urgentni program malih grantova realizuje se u okviru projekta ''EU za tebe - za kulturno nasleđe i turizam'' koji finansira Evropska unija i nemačko savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. Pravo učešća na konkursu imala su fizička lica koja pružaju usluge smeštaja, poljoprivredna gazdinstva i preduzetnici/mikro i mala preduzeća čije se aktivnosti iz oblasti turizma odvijaju na teritoriji Boljevca, Bora, Golupca, Kladova, Knjaževca, Majdanpeka, Negotina, Požarevca, Smedereva, Sokobanje, Velikog Gradišta i Zaječara. Na konkurs je pristiglo ukupno 464 projektnih zahteva. Od ukupno 120 podržanih projekata, čak 22 se trenutno realizuje na teritoriji opštine Knjaževac. Ovi projekti uglavnom se bave unapređenjem postojećih i/ili uvođenjem novih usluga i profilisanjem turističke ponude kako bi ona postala atraktivnija I privukla veći broj turista u budućnosti. Ovo govori dosta o kapacitetima lokalnog turističkog sektora i potencijalima za dalji razvoj turizma kao značajnog privrednog potencijala za ekonomski razvoj opštine Knjaževac.

COVID-19 pandemija kreirala je novu realnost i u sektoru turizma. Tokom panela izdvojio se zajednički stav da se sva planiranja u ovoj oblasti, ne samo za narednu već i za niz sledećih godina, moraju zasnivati na ovogodišnjim iskustvima. U tom smislu, događaji poput ovog virtuelnog panela koji okupljaju različite aktere iz turističkog sektora i omogućavaju im razmenu iskustava, informacija i ideja, značajni su i trebalo bi da postanu dobra praksa.

Virtuelni panel deo je projekta ''CulTours: Kulturne ture na Zapadnom Balkanu” koji realizuje konzorcijum partnera koji koordinira Balkanska mreža za lokalnu demokratiju BNLD a finansijski podržava Fond za Zapadni Balkan - Western Balkans Fund.

Find the latest bookmaker offers available across all uk gambling sites - Bets.Zone - Betting Zone Use our complete list of trusted and reputable operators to see at a glance the best casino, poker, sport and bingo bonuses available online.

 

    eu for citizen     EU za tebe       WBF Logo sajt        knjazevac        eu      logo ATB