PODRŠKA RAZVOJU LOKALNE DEMOKRATIJE I AKTIVNOG GRAĐANSTVA

Uobičajena floskula kada je o preduzetništvu uopšte reč jeste da je ono generator razvoja privrede jednog društva.

S druge strane, u zemljama u razvoju poput Srbije, preduzetništvo se promoviše kao jedan od mogućih načina rešavanja problema nezaposlenosti, naročito kada su u pitanju žene i mladi kao posebne kategorije na tržištu rada.
I zaista, čak 68 posto žena je u preduzetničke vode ušlo iz nužde, jer nisu mogle da nađu posao, a ne zato što su prepoznale dobru poslovnu priliku. Kada su, pak, mladi u pitanju, preduzetništvo se još uvek u Srbiji ne pokazuje kao uspešna strategija za njihovu integraciju na tržište rada. Poređenja radi, učešće žena u preduzetništvu je 30 posto, a mladih do 35 godina starosti samo 16 posto.
Istovremeno, prema Anketi o radnoj snazi Republičkog zavoda za statistiku, u prvom kvartalu 2020. godine stopa nezaposlenosti u Srbiji iznosila je 9,7 posto. Taj procenat je nešto viši među ženama – 10,2 posto, dok je stopa nezaposlenosti mladih od 15 do 24 godine čak 25,5 posto.
Prepoznajući problem, država je školske 2003/2004. godine, preko ondašnjeg Ministarstva prosvete i sporta, sukcesivno počela da uvodi novine u pojedina područja rada, pa je tako počela primena oglednih obrazovnih programa, među kojima je uveden i predmet „Preduzetništvo“ za učenike završnih razreda srednjih škola sa ciljem sticanja osnovnih znanja i veština o procesu osnivanja, poslovanja i razvoja malog preduzeća.

U cilju promocije preduzetništva među mladima, Privredna komora Srbije (PKS) je, kao krovna organizacija privrednih subjekata, u saradnji sa Privrednim forumom mladih a uz podršku Razvojne agencije Srbije, 2016. počela realizaciju projekta „Karavan omladinskog preduzetništva – program podrške osnivanju omladinskih kompanija, kao i osnaživanju i pospešivanju omladinskog preduzetništva na teritoriji Republike Srbije“.
Od početnih koraka do danas, napisane su brojne strategije i akcioni planovi za podsticanje razvoja preduzetništva mladih, prezentovani modeli, od republičkog preko pokrajinskog do lokalnog nivoa. Postoje i brojni programi edukacije, organizovani što od strane države, što nevladinih organizacija. Rade se i analize postignutih rezultata, koji nekako izostaju, a ključna reč u tim analizama jesu – prepreke.

Tako, prema jednom istraživanju (Bobić, 2017), čak 36 posto mladih starosti od 15 do 30 godina naginje ka preduzetništvu, što je znatno više nego u opštoj populaciji. Međutim, udeo onih koji zaista i pokrenu svoj posao je značajno manji. Ovaj raskorak, konstatuje se u studiji, potiče iz činjenice da mladima nedostaju iskustvo, kapital i dokazan raniji uspeh, a to su ključni elementi za vođenje biznisa, što čini mlade osetljivijim i manje sposobnim da se prilagode, naročito u domenu tri najvažnije prepreke. i nedostatak informacija, veština i mentorstva. Prva je pristup kapitalu, a problem je u tom što se mladi od strane tradicionalnih finansijskih institucija doživljavaju kao izuzetno rizična grupa dok su, istovremeno, mikrofinansiranje i rizični kapital kao alternative u Srbiji još uvek nerazvijeni. Druga je postojeći fiskalni i para-fisklani sistem, koji bi trebalo da bude podsticajan za razvoj preduzetništva uopšte, pa tako i omladinskog, ali u Srbiji nije ni predvidiv ni transparentan. Nameti su brojni, često se menjaju, i nesrazmerni su za ono što se plaća. Treća prepreka je, pak, nedostatak informacija, znanja i veština – ne toliko o tome kako pokrenuti biznis, već kako u njemu opstati. Postojeće obuke koje se vrše u sferi neformalnog obrazovanja, pokazuje se, često nisu delotvorne, niti dostupne većini mladih.

Jedan sektor delatnosti, međutim, uspešno prevazilazi sve navedene prepreke – bez pomoći države, samoinicijativno i samoorganizovano. Radi se o IT poslovima, koje su uspešno za sebe prigrlili upravo mladi.

U Subotici, prepoznatljivo mesto okupljanja ove zajednice je InfostudHub, koji je pokrenut septembra 2017. godine kao poslednja verzija coworking prostora koji u ovom gradu postoji od 2013. Tada je i u čitavoj Srbiji predstavljao novinu kao način organizacije poslovnog prostora za ljude koji rade na daljinu, da bi danas bio standardna stvar. InfostudHub je, u međuvremenu, prerastao i u svojevrsni edukativni centar, postavši tako mesto gde se neguje preduzetništvo, razmena ideja, mentorstvo i lični razvoj svih koji su zainteresovani za IT oblast.

monitor2text

Željko Crnjaković, izvor: LinkedIn

“InfostudHub kao coworking prostor ima 24 mesta, čija je popunjenost oko 90 posto. Uglavnom se radi o mladim ljudima, od 28 do 38 godina, a što se tiče delatnosti, pretežno se radi o informacionim tehnologijama. Znači, tu ima programera, ali i dizajnera, projekt i marketing menadžera, od kojih većina ima registrovanu neku delatnost”, objašnjava Željko Crnjaković, koordinator u InfostudHub-u.

Reč je o ljudima koji prvo svoj talenat razviju i znanje nauče, pa ga verifikuju kroz dobijene poslove i projekte kao frilenseri, a preduzetništvo pokreću tek kad vide da mogu i prihod da ostvare.

“Jer kad je najbolji momenat za otvaranje firme – onda kada možeš da zaradiš”, naglašava Željko Crnjaković.

I niko od njih nije posezao, niti je imao potrebu da poseže za bilo kakvim vidom državne pomoći: “Ako pitaš IT sektor, onda je bolje da se država ne meša. Što se država manje meša, oni su sretniji. Jer čim se meša, ili imamo neka ograničenja ili plaćamo neke veće takste”, zaključuje on.

 

Ovaj tekst je objavljen u okviru projekta „Lokalni privredni monitor”, uz finansijsku pomoć Evropske unije. Za sadržinu ovog teksta isključivo je odgovorna organizacija civilnog društva Centar lokalne demokratije LDA i ta sadržina nipošto ne izražava zvanične stavove Evropske unije. Projekat je deo programa „Pripremi se za učešće”, koji implementiraju Centar lokalne demokratije LDA, Centar za evropske politike – CEP, Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj – NALED i nezavisni medijski portal – European Western Balkans.

CEPtext

Find the latest bookmaker offers available across all uk gambling sites - Bets.Zone - Betting Zone Use our complete list of trusted and reputable operators to see at a glance the best casino, poker, sport and bingo bonuses available online.

 

    eu for citizen     EU za tebe       WBF Logo sajt        knjazevac        eu      logo ATB